قرآن پر از پرسشهای رازآمیزی است که پاسخ آنها را در خودش میتوان یافت
راز عدد هفت در قرآن
تعارف که ندارد، سراغ ذهن هر کسی میآید. کوچک و بزرگ هم نمیشناسد. به علم و سواد کسی نگاه نمیاندازد. اجازه نمیگیرد تا وارد شود. گاهی بسیاری را درگیر میکند و گاه میشود مهمترین مساله یک نفر؛ «سوال».
پرسشهای کوتاه و بلند ما- حتما- در هر حوزهای سرک میکشند. به خصوص اگر صاحب ذهنی پویا باشید، سوالها، موضوعات متنوعی را در برمیگیرند. برای ذهنها که نمیشود دیوار و حصار تعریف کرد. معمولاً سوالهای دینی و قرآنی، ابهامات و شبهات ایجاد شده از نمونههای چالش برانگیز و جذابی است که مطرح میشود. به همین دلیل از این پس، در ویژهنامه «همشهری آیه» پرسشهایی را مشاهده میکنید که در حوزه علوم قرآنی- اسلامی مطرح میشوند و پاسخهایی را میخوانید که شاید روزی روزگاری به دردتان بخورد. البته اگر در این بین پرسشی جا ماند یا سوال ناگفتهای به ذهنتان رسید، بیکار نمانید! منتظر نظرات شما هستیم.
در کتابهای لغت عربی عدد هفت را (همچون عدد هزار در فارسی) نمادی از کثرت و فراوانی میدانند.
علت تکرار عدد هفت در قرآن چیست؟ این عدد 24 بار به بهانههای مختلف در قرآن تکرار شده.
ابتدا بد نیست بدانید که عدد هفت از گذشتههای دور مورد توجه اقوام مختلف جهان بوده و در تاریخ هم نمونههای آن بسیار مطرح شده؛ مثلا قوم « سومر» قدیمیترین قومی بودند که به این عدد توجه خاص داشتند. آنان متوجه سیارات هفتگانه شدند- آنچه امروز هم از کرات منظومه شمسی با چشم غیرمسلح دیده میشود. و به پرستش آنها پرداختند.
از جمله مواردی که عدد هفت در آنها به کار رفته و شما هم حتماً شنیدهاید، میتوان به اینها اشاره کرد؛ تقسیم جهان به هفت اقلیم، هفت طبقه زمین، هفت طبقه آسمان، هفت طبقه جهنم، هفت فرشته مقدس در بنیاسرائیل و... همه اینها به علاوه بعضی افسانهها نشان میدهند که عدد هفت همیشه مورد توجه بشر بوده است.
معادل هفت در عربی واژههای «سبع» و «سبعه» است که در احادیث و روایات هم کثرت قابل اعتنایی دارد؛ هفت سلام قرآنی، هفت بار طواف بر گرد خانه کعبه، هفت طبقه جهنم، هفت بار تطهیر در قوانین طهارت، هفت عضوی که در سجده باید روی زمین باشد، هفت شبانه روز بلای قوم عاد، بازخواست مردم از هفت چیز در قیامت و تقسیمبندی عمر فرزندان به سه هفت سال. (دوره اول: دوره سیادت و سروری، دوره دوم: دوره اطاعت و فرمانبرداری و دوره سوم: دوره مشورت و همراهی)
در قرآن هم 20 بار واژه «سبع» و چهار بار واژه «سبعه» به کار رفته و به بعضی از عددها مانند سه، هفت، 70 و 40 توجه ویژهای شده است. به اعتقاد کارشناسان، کاربرد هر یک از این عددها حکمتی دارد که بعضی را قرآن و روایات یادآور شده و بعضی را هم علوم جدید کشف کرده است.
در کتابهای لغت عربی عدد هفت را (همچون عدد هزار در فارسی) نمادی از کثرت و فراوانی میدانند. شاید انتخاب عدد هفت برای کثرت به خاطر بسیاری از امور هفتگانه ثابت در جهان هستی باشد؛ همچون یک دوره کامل هفت روزه زمان (یک هفته). به همین دلیل این شماره صرفا یک عدد ریاضی نیست، بلکه نشانه کمال یک چیز است.
با یکی دو مثال، میتوان نشانه اکمال بودن این عدد را در قرآن بیشتر و بهتر بشناسیم؛«ولو انّما فی الارض من شجره اقلام و البحر یمدّه من بعده سبعه ابحر ما نفدت کلماتالله انّالله عزیز حکیم»(لقمان،27)
« و اگر آنچه درخت در زمین است، قلم باشد و دریا را هفت دریای دیگر به یاری آید، سخنان خدا پایان نپذیرد. قطعاً خداست که شکستناپذیر حکیم است». در این آیه، قرآن به جای اینکه بگوید؛ مخلوقات خداوند در پهنه هستی عددی بسیاربسیار بزرگ دارند، میگوید؛ اگر تمام درختان روی زمین، قلم و همه دریاها مرکب شود، تمام قلمها میشکند و از بین میرود ولی حقایق عالم هستی و معلومات پروردگار هستی پایان نمیپذیرد. عظمت سخن آنگاه روشنتر میشود که عدد هفت نمادی از کثرت باشد. در این آیه برای مجسم ساختن عدد بینهایت و نزدیک ساختن معنای علم بیپایان خدا و گستردگی فوقالعاده جهان هستی به افکار ما، از عدد زندهای مانند هفت استفاده شده است.
«و ان جهنم لموعدهم اجمعین لها سبعه ابواب لکلّ باب منهم جزء مقسوم» (حجر، 43- 44)
«و قطعا وعدهگاه همه آنان دوزخ است، (دوزخی) که برای آن هفت در است و از هر دری بخش معینی از آنان (وارد میشوند).»
در این آیات آمده که جهنم هفت در دارد. به عقیده کارشناسان علوم قرآنی، بعید نیست که عدد هفت در اینجا هم برای کثرت باشد؛ یعنی جهنم درهای بسیار و فراوان دارد و واضح است که این تعداد در، در حقیقت به عوامل گوناگونی که انسان را به جهنم میکشاند، اشاره دارد. هر چند روایات هم به این «هفت در» اشاره کردهاند ولی ظاهراً درهای جهنم به هفت در محدود نمیشود.
در قرآن هم 20 بار واژه «سبع» و چهار بار واژه «سبعه» به کار رفته و به بعضی از عددها مانند سه، هفت، 70 و 40 توجه ویژهای شده است. به اعتقاد کارشناسان، کاربرد هر یک از این عددها حکمتی دارد که بعضی را قرآن و روایات یادآور شده و بعضی را هم علوم جدید کشف کرده است.
- هفت سلام قرآنی
اهمیت ویژه عدد هفت را برشمردیم. بد نیست بدانید که در قرآن کریم هم هفت «سلام» مطرح شده. با آنها آشنا شوید:
- سلام قولا من ربّ رحیم (یس، 58)
- سلام علی ابراهیم (صافات، 109)
- سلام علی نوح فی العالمین (صافات، 79)
- سلام علی موسی و هرون (صافات، 120)
- سلام علی ءال یاسین (صافات، 130)
- سلام علیکم طبتم (زمر، 73)
- سلام هی حتی مطلع الفجر (قدر، 5)
منابع: لغتنامه دهخدا، خصال(شیخ صدوق)، سفینه البحار(شیخ عباس قمی)، لسان العرب(ابن منظور)، تفسیر نمونه(آیتالله مکارم شیرازی و دیگران)، تفسیرالمیزان(علامه طباطبائی).
سید مهرزاد موسوی
تنظیم برای تبیان: شکوری